POVEZANOST PSIHOLOŠKIH KARAKTERISTIKA BRAKA SA NAMEROM ŽENA DA TRAŽE PROFESIONALNU PSIHOLOŠKU POMOĆ

Главни садржај чланка

Jelena Šakotić-Kurbalija

Сажетак

U cilju utvrđivanja u kojoj meri percepcija različitih aspekata kvaliteta bračnog odnosa i bračna nestabilnost, odnosno, potencijal za razvod braka, doprinose nameri žena da traže profesionalnu psihološku pomoć, ispitano je 777 žena koje žive u formalnom ili neformalnom braku. Kvalitet bračnog odnosa je meren Skalom prilagođenosti u bračnom odnosu (Dyadic Adjustment Scale – DAS: Spanier, 1976, 1989), a bračna nestabilnost je merena pokazateljima potencijala za razvod braka (Booth, Johnson & Edwards, 1983). Namera da se traži profesionalna psihološka pomoć je ispitana instrumentom (Šakotić-Kurbalija, 2011) koji obuhvata iskustva iz prošlosti, sadašnjosti i nameru da se profesionalna psihološka pomoć traži u budućnosti, kao i razloge zbog kojih ispitanik ima ili nema nameru da traži profesionalnu psihološku pomoć.

Primenom višestruke regresione analize, utvrđeno je da skup analiziranih prediktorskih varijabli statistički jeste značajno povezan sa namerom da se traži profesionalna psihološka pomoć, ali je ta povezanost vrlo niska R=0,23 (F(5,771)=8,28; p<0,000), dok je korigovani R2=0,045; te se značajnijim čini nalaz da na spremnost žena da potraže profesionalnu psihološku pomoć u znatno većoj meri deluju neki drugi faktori. Na osnovu prikupljenih kvalitativnih podataka (pitanjem o razlozima zbog kojih ispitanica ima ili nema nameru da traži profesionalnu psihološku pomoć), pretpostavlja se da značajnu ulogu u nameri žena da traže profesionalnu psihološku pomoć imaju njihovi stavovi prema traženju profesionalne psihološke pomoći, odnosno njihove predrasude po ovom pitanju.

Pošto su rana i adekvatna profesionalna psihološka pomoć osnovni protektivni faktori mentalnog zdravlja, kao implikacija za rad na prevenciji razvoja težih oblika bračne disfunkcionalnosti sledi da je od velikog značaja promovisanje rada institiucija i stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja.

Downloads

Download data is not yet available.

Детаљи чланка

Како цитирати
Šakotić-Kurbalija, J. (2012). POVEZANOST PSIHOLOŠKIH KARAKTERISTIKA BRAKA SA NAMEROM ŽENA DA TRAŽE PROFESIONALNU PSIHOLOŠKU POMOĆ. Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 37(1), 215–226. преузето од https://godisnjak.ff.uns.ac.rs/index.php/gff/article/view/196
Bрој часописа
Секција
Психологија