ANGLOSAKSONSKA POP KULTURA U ROMANU SAVETI MORISONOVOG UČENIKA OBOŽAVATELJU DŽOJSA ROBERTA BOLANJA I A. G. PORTE - Kovačević Petrović, Bojana (Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 2017)
Predmet našeg istraživanja je prvi roman čileanskog pisca Roberta Bolanja Consejos de un discípulo de Morrison a un fanático de Joyce (Saveti Morisonovog učenika obožavatelju Džojsa), nastao u saradnji sa njegovim prijateljem, katalonskim književnikom Antonijem Garsijom Portom i objavljen 1984. godine. Temeljnom analizom dela koje sadrži sve potonje teme kojima će se Bolanjo baviti do kraja života (književnost, nasilje, smrt, ljubav, umetnost, kriminal, društvo, muzika), proučili smo elemente anglosaksonske popularne kulture kojima ova knjiga obiluje, a naročito reference na irskog književnika Džejmsa Džojsa i američkog pesnika i muzičara Džima Morisona. Budući da prvi roman Bolanja i Porte do sada nije preveden na srpski niti analiziran u akademskim člancima na našim prostorima, služili smo se literaturom na španskom i engleskom jeziku, zapisima Bolanja i Porte, novijim studijama hispanoameričke književnosti, kao i stručnim knjigama i tekstovima na srpskom jeziku o popularnoj kulturi i Džojsovom i Morisonovom stvaralaštvu. Zaključci do kojih smo došli mogu se svesti na sledeće: život na margini dvoje protagonista, Ane i Anhela, i njihova neprestana težnja da „provale na drugu stranu”, dva (alter ega) umetnika iz naslova romana koji samo na prvi pogled deluju kao dva kontrapunkta, omogućili su autorima romana da otvore svoja „vrata percepcije” zarad eksperimentisanja književnom formom (Džojs) odnosno samim životom (Morison).