ROMANUL ROMÂNESC DIN VOIVODINA: TEME ŞI MOTIVE - Popović, Virđinija (Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 2017)
Istoricii literaturii române din Voivodina apreciază faptul că până în anii cincizeci ai secolului trecut nu s-a publicat niciun roman, sau măcar fragmente de roman care s-ar putea considera puncte de plecare pentru romanul de mai târziu din Voivodina. Istoriile literare din Voivodina nu au semnalat până acum existența unor romane apărute la edituri din alte țări înainte de deceniul cinci al secolului trecut. În lucrarea de față sunt prezentate cele mai importante momente în evoluția romanului românesc din Voivodina, începând cu primele fragmente publicate în revista „Lumina” în 1952, cu accente pe tematica și motivele folosite de autori.