MODEL RUSINSKE PORODICE U VOJVODINI OD SREDINE XVIII DO SREDINE XX VEKA - Ramač, Janko (Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду)
U istoriografiji o Rusinima u Južnoj Ugarskoj/Jugoslaviji nema radova koji se posebno bave pitanjem rusinske porodice. Istina, neki autori koji su pisali o Rusinima još krajem XIX veka, nastojali su da bar u osnovnim crtama prikažu i porodični život Rusina, naročito porodične običaje, ženska i devojačka prela, okupljanja muškaraca u zimskom periodu po mlinovima i zanatlijskim radnjama, okupljanja omladine itd. U novije vreme bilo je pokušaja da se u demografskim analizama sagledaju neki aspekti rusinske porodice: prikazivanjem porodičnih stabala ilustrovan je proces asimilacije, posebno u mešovitim brakovima i u mešovitim sredinama. U ovom radu ćemo nastojati da ilustrujemo neke karakteristične pojave u rusinskoj porodici i da ukažemo smernice daljih istraživanja s ciljem da se traži odgovor na pitanje da li je postojao ili je stvaran neki model rusinske porodice i koji su faktori uticali na njegovo oblikovanje.