SZECESSZIÓ: IRODALOM, MŰVÉSZET ÉS LÉTFORMA, Herczeg Ferenc Szelek szárnyán című úti- és hajónaplójáról - Bence, Erika; Ferenc, Németh (Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 2014)
A sokat vitatott és a közelmúltig gyakran mellőzött Herczeg-életmű egyik érdekes darabja, a Szelek szárnyán (1905) című hajó- és útinapló. Vizsgálata új szemszögből világítja meg a dél-bánáti születésű író életpályáját, aki Sirály nevű vitorláshajójával a 20. század elején – igazi szecessziós magatartást tanúsítva és létformát választva, Budapestet is odahagyva – az Adria és a Meditteráneum térségében vitorlázott unokaöccsével, s tenger-ihletettsége ebben a (minden vonatkozásban szecessziós, az Adria szépségeit és értékeit népszerűsítő) kötetében csúcsosodott ki. Trogir, Split, Dubrovnik és Boka Kotorska vonzáskörében jött léte ez a próza, amely (szecessziós jellege mellett) művészetközi és multikulturális jellegéből kifolyólag a művészi formák és beszédmódok izgalmas összhatását jelenti. Rácsodálkozást kiváltó olvasói élményt eredményez. A tanulmány Herczeg Ferenc Szelek szárnyán című kötetét mint öszetett műfajú, művészetközi térben létrejött alkotást értelmezi és vizsgálja azzal a céllal, hogy kiemelje és bemutassa a magyar irodalomban, illetve a képző- és iparművészet területén elfoglalt különleges szerepét és helyét.