SA SJAJEM U OČIMA: POSMATRAČ I POSMATRANI U "USNAMA OD SOMOTA" SARE VOTERS REZIME - Krombholc, Viktorija (Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 2015)
Rad se usredsređuje na kompleksnu prirodu pogleda u kontekstu lezbejskih veza u kojima je prisutan element rodno markiranog prerušavanja i složene vizuelne dinamike romana Usne od somota Sare Voters. Teorijski okvir analize zasnovan je na feminističkim teorijama filma, ponajviše na analizi muškog pogleda koju je Lora Malvi provela u studiji “Vizuelni užitak i filmski narativ” (1975). Analiza Lore Malvi, kako su docniji istraživači ukazali, ne uspeva da objasni posmatračke pozicije koje nisu heteronormativne, te ostaje u granicama heteroseksualne binarne podele na muško i žensko. Vizuelna dinamika Usana od somota intenzivnije se usložnjava usled destabi- lizacije poimanja roda koja proishodi iz teme rodno markiranog prerušavanja i glumljenja muškarca. Vlasnik pogleda nije više, ni isključivo ni primarno, samo muškarac; štaviše, najagresivnije pos- matranje dolazi od strane žena koje svoju pažnju usredsređuju na seksualno ambivalentnu figuru – ženu u muškoj odeći. Pozicije aktivnog i pasivnog koje Lora Malvi koristi u analizi takođe su dekonstruisane: budući muška prostitutka, glavna protagonistkinja je zaštićena od objektivišućeg muškog pogleda i pretnje seksualnim nasiljem koja je upućena ženama. Umesto toga, pozicija žene kao posmatranog objekta određena je kao pozicija moći a vizuelna pažnja se više priziva nego što se izbegava. Rad takođe istražuje prostorne dimenzije posmatranja, identifikujući pozorište i ulice Londona kao mesta označena markiranim vizuelnim uticajem. Figura tzv. flanera (flâneur) dob- ija novu dimenziju u liku prostitutke koja je prerušena u muškarca, i koja krstari ulicama grada dok posmatra i dok je posmatraju.