VARIJETETI INTERTEKSTUALNOSTI U VIDEO-IGRAMA SA IGRANJEM ULOGA NA ENGLESKOM JEZIKU - Vitalievna Bogdanova, Kseniia (Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду)
Cilj ovog rada je da prikaže tri tipa intertekstualnosti u savremenim video-igrama, koje definišemo kao tip softvera za zabavu sa elementima grafike, zvuka i pisanog teksta. Svrha studije je osvetljavanje načina na koje su video-igre sa igranjem uloga integrisane u popularnu kulturu, naročito kulturu zemalja engleskog govornog područja. Sakupili smo tekstualne podatke, poput uzoraka korisničkog interfejsa i dijaloga likova, iz onlajn baza podataka posvećenih nekolikim video-igrama sa elementima fantazije i onima scifi karaktera sa igranjem uloga (koje su objavile istaknute američke i kanadske kompanije poput Electronic Arts i Bethesda Softworks) radi izdvajanja primera različitog intertekstualnog upućivanja na književnost pisanu na engleskom jeziku, popularnu kulturu i frazeologiju. Prvi tip takvog upućivanja, otkriven putem komparativne analize, jeste sličnost između virtuelnih knjiga koje igrač može „čitati“ dok igra video-igru sa igranjem uloga i „stvarnih“ objavljenih dela književne i neknjiževne proze. Na primer, Dwarves, monografija iz The Elder Scrolls V: Skyrim koja je uključena u igru da poduči igrača o fikcionalnoj trci patuljaka, prati uputstva akademskog pisanja, poput onih u the Chicago Manual of Style, na svakom nivou teksta, od vokabulara i sintakse do izgovora. Naredni varijetet intertekstualnosti koji smo pronašli u video-igrama sa igranjem uloga je vrsta idioma koji transformišu postojeće izraze iz engleskog jezika kako bi odgovarali svetu ovih igara (npr. reč „goose“ u „wild goose chase“ zamenjena je rečju „guar“, koja označava stvorenje iz fantazije). Klasifikujemo takve idiome, pronađene u replikama iz dijaloga u igrama, prema aspektu sveta koji reflektuju (npr. geografija, biologija, itd) i nalazimo da neke od najvećih grupa među njima čine: idiomi sa imenima božanstava i upućivanjem na natprirodno, idiomi sa imenima životinja, idiomi sa imenima prirodnih pojava, idiomi sa imenima artefakata (naročito kulinarskih jela) i idiomi sa nazivima delova tela. Treći i poslednji varijetet intertekstualnosti je element korisničkog interfejsa, odnosno nazivi ciljeva (koji se takođe nazivaju i misije ili potrage) koje igrač ispunjava kako bi napredovao u daljem zapletu igre. Kratki i ekspresivni, ovi naslovi su formulisani tako da budu upečatljivi i često su zasnovani na aluzijama na engleske poslovice, popularne filmove ili klasičnu literaturu. Bavimo se njima takođe koristeći kvantitativni metod kako bismo izdvojili najistaknutije izvore aluzija (poput Biblije ili dela Vilijama Šekspira).