ISTRAŽIVANJE VEŠTINE ANALIZE TEKSTA NA ENGLESKOM KAO STRANOM: POREĐENJE EKSPLICITNIH I IMPLICITNIH ZADATAKA - Topalov, Jagoda P. (Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду)
Ovaj rad ima za cilj da ponudi odgovor na pitanje da li, ukoliko kao faktor kontrolišemo znanje engleskog jezika, nivo razvoja veštine čitanja predstavlja značajan prediktor uspeha koji studenti koji uče engleski jezik kao strani postižu prilikom rešavanja zadataka na testu razumevanja teksta koji su usmereni na lokalne, odnosno eksplicitno navedene informacije, s jedne strane, i globalne, odnosno informacije koje zahtevaju izvođenje zaključaka i razumevanje celovitosti teksta, njegove strukture i svrhe, s druge? U tu svrhu, ukupno 38 studenata koji pohađaju nastavu engleskog jezika kao izbornog predmeta na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu uradilo je test razumevanja teksta koji se sastojao od pitanja koji testiraju lokalne tekstualne informacije (lociranje činjenica, parafraziranje informacija, prepoznavanje navedenih činjenica) i globalne tekstualne informacije (identifikovanje glavnih ideja i uspostavljanje referentnih veza). Učesnici su prvo podeljeni na uspešne i manje uspešne čitaoce na osnovu rezultata testiranja, a zatim su upoređeni pomoću analize kovarijanse (ANCOVA). Rezultati pokazuju da se učesnici razlikuju u sposobnosti identifikovanja činjenične informacije i izvođenja zaključaka na osnovu navedenih informacija spram nivoa razvoja veštine čitanja, a u manjoj meri i spram nivoa poznavanja stranog jezika, ali ne i kao rezultat interakcije između ova dva faktora. Ovaj rezultat nudi praktičnu podršku u korist hipoteze jezičke međuzavisnosti, koja predlaže da je čitanje na stranom jeziku u velikoj meri povezano sa veštinom čitanja na maternjem jeziku i sa nezavisnom veštinom čitanja koja nije vezana za neki određeni jezik. Pored toga, studenti sa slabijim nivoom znanja jezika i nedovoljno razvijenom veštinom čitanja imali su više poteškoća pri rešavanju zadataka koja su zahtevala holističko razumevanje teksta, što navodi na zaključak da ovi čitaoci obrađuju tekst koristeći strategije odozdo prema gore.