DOPRINOS SRETENA VUKOSAVLJEVIĆA SOCIOLOŠKOM ISTRAŽIVANJU PORODICE U SRPSKOM DRUŠTVU - Čikić, Jovana; Bilinović Rajačić, Ana (Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду)
Sreten Vukosavljević nesumnjivo je ključno doprineo utemeljenju srpske sociologije sela. No, iako njegov rad obiluje nalazima od značaja za identifikovanju i razumevaju karakteristika i transformacije tradicionalnog (seljačkog) porodičnog života, čini se da je njegov doprinos profilisanju istraživanja u srpskoj sociologiji porodice nepravedno zanemeren. Stoga se u radu, na osnovu publikovanih istraživačkih nalaza, analiziraju glavne teme i metodološke smernice Vukosavljevića prilikom istraživanja tradicionalne (seljačke) porodice. Ovaj segment njegovog istraživanja čvrsto je integrisan u autorove nalaze o opštim obeležjima tradicionalne, seljačke društvene strukture. Vukosavljevića, pre svega, interesuju deskripcija porodičnih oblika (porodične zadruge, inokosne porodice) i ključnih elemenata tradicionalnog porodičnog života (porodični starešina, planinka, zadrugari, seljanka, discipline, zadružna privreda). Negujući kritički pristup, Vukosavljević u istraživanju tradicionalnog porodičnog života uočava i „tamnu stranu“ porodičnih odnosa. Za razliku od svojih prethodnika, autor se bavi i istraživanjem društvenih faktora koji doprinose transformaciji porodičnih oblika, uloga i funkcionalnosti. Iako bez formalnog sociološkog obrazovanja, Vukosavljević zasigurno razmišlja o porodici na sociološki način.