NOSTALGIJA I POSTMODERNA SUBJEKTIVNOST U BELOM ŠUMU DONA DELILA

Главни садржај чланка

Slađana Stamenković

Сажетак

Nostalgija nije tako česta tema DeLilovih romana, niti je u prvom planu bilo kog tumačenja njegovih dela. Međutim, ona je implicitno prisutna u jednoj od glavnih tema njegove Amerike – onoj o konfliktu između prošlosti i sadašnjosti, ili između prošlosti i budućnosti. Nostalgija se u tim slučajevima u DeLilovim romanima javlja kao simptom nezadovoljstva svetom dvadesetog veka, ali i kao parodičan, posve pasivan odgovor na suštinsku nesnađenost njegovih junaka, kao bezuspešni pokušaj da se pobegne od stvarnosti, da se izbegne bilo kakvo smisleno i funkcionalno delovanje. U Belom šumu, sentimentalno viđenje prošlosti za kojom se žudi prisutno je u više aspekata, na istorijskoj osi koja uključuje kolektivnu, svetsku istoriju, ali i lokalno, te individualno prošlo iskustvo, a katkad i ono neproživljeno. DeLilovi junaci ponekad raspravljaju o konceptu nostalgije, razmatrajući u filozofskom ključu ono što ona uključuje i inspiriše, što možemo videti na primeru Marija Siskinda, dežurnog tumača skrivene stvarnosti. Daleko češće, nostalgija je prisutna implicitno, u elementima prošlosti koji su inkorporirani u sadašnjost, poput profesije Džeka Glednija i njegove opsesije Hitlerom i nacističkim simbolima i imidžom, a pre svega njihovim strategijama propagande. Na lokalnom nivou, nostalgija se ispoljava i u odnosu na proživljeni događaj izlivanja toksičnog materijala, koji će protagonista kasnije iznova proživljavati na simboličkom nivou. Bilo o kom slučaju da je reč, DeLilo pristupa dihotomiji, u čijim okvirima je prošlost savršena i uređena, a budućnost strašna i uništilačka, tako što je sagledava u kontekstu parodije. Postmoderna nostalgija i postmoderna subjektivnost činiće bitan deo ovakvog parodiranja, što autoru omogućava da preispita mehanizme nostalgije i načina na koji ljudski rod pamti prošlost i istoriju.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Детаљи чланка

Како цитирати
Stamenković, S. (2024). NOSTALGIJA I POSTMODERNA SUBJEKTIVNOST U BELOM ŠUMU DONA DELILA. Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 48(3), 305–324. https://doi.org/10.19090/gff.v48i3.2385
Секција
ELALT

Референце

Behrooz, N., & Pirnajmuddin, H. (2018). The Nostalgic Sublime in Don DeLillo's White Noise and Cosmopolis. Humanities Diliman, 15(2). 177-194.

Berliner, D. (2020). Losing Culture: Nostalgia, Heritage, and Our Accelerated Times. New Brunswick: Rutgers University Press.

Cantor, P. A. (2003). Adolf, We Hardly Knew You. In: Don DeLillo’s White Noise. Ed. Bloom, H. pp. 51-72.

Cheung, W. Y. (2022). Anticipated Nostalgia. Current Opinion in Psychology, 49: 101521.

DeLillo, D. (2011). White Noise. London: Picador.

Esolen, A. (2018). Nostalgia: Going Home in a Homeless World. Simon and Schuster.

Freeman, L. A. (2015). Longing for the Bomb: Oak Ridge and Atomic Nostalgia. Chapel Hill: UNC Press Books.

Hutcheon, L. (2000). Irony, Nostalgia, and the Postmodern. In: Methods for the Study of Literature as Cultural Memory. Ed. Vervliet, R. & Estor, A. Atlanta: Rodopi. pp. 189-207.

Jameson, F. (1983). Postmodernism and consumer society. The anti-aesthetic: Essays on postmodern culture, 111-125.

Ladino, J. K. (2010). “Local Yearnings”: Re-Placing Nostalgia in Don DeLillo’s Underworld. Journal of Ecocriticism, 2(1), 1-18.

Mraović-O'Hare, D. (2011). The Beautiful, Horrifying Past: Nostalgia and Apocalypse in Don DeLillo's Underworld. Criticism, 53(2), 213-239.

Salván, P. M. (2007). “The Writer at the Far Margin”. The Rhetoric of Artistic Ethics in Don DeLillo’s Novels. European Journal of American Studies, 2(2-1). https://journals.openedition.org/ejas/1147

Sedikides, C. & Wildschut, T. (2016). Past Forward: Nostalgia as a Motivational Force. Trends in Cognitive Sciences, 20(5), 319-321.

Sedikides, C. & Wildschut, T. (2018). Finding Meaning in Nostalgia. Review of General Psychology, 22(1), 48-61.

Toffler, A. (1970). Future Shock. New York: Random House.

Van Prooijen, J. W., Rosema, S., Chemke‐Dreyfus, A., Trikaliti, K., & Hormigo, R. (2022). Make it Great Again: The Relationship Between Populist Attitudes and Nostalgia. Political Psychology, 43(5), 951-968.