КВАЛИТАТИВНА И/ИЛИ КВАНТИТАТИВНА АНАЛИЗА САДРЖАЈА – СПЕЦИФИЧНОСТИ ПРИМЕНЕ

Главни садржај чланка

Снежана Стојшин

Сажетак

Иако су методолози одавно приметили да је комбиновање квалитативних и кван-титативних метода најпожељнији модел истраживања, чини се да анализа садржаја јошније достигла тај ниво. Пре расправе о питању квалитативна и/или квалитативна ана-лиза садржаја, поставља се питање зашто се анализа садржаја у истраживањима унашој социологији скоро и не користи. Малобројна литература на српском језику оовом методу, и још мањи број истраживања, у исто време су и показатељ и један одузрока скрајнутости овог метода. Анализа досадашњих расправа о овом методу указујена недовољну систематичност у примени, која се постиже пре свега кроз прецизирањефаза истраживања. Управо покушаји систематизације фаза истраживања доприносевећој систематизацији овог метода. Поред питања о фазама истраживања, поставља сеи питање разлике примене квалитативне и квантитативне анализе, односно тешкоћакоје се јављају у њиховој примени.

Основни циљ овог рада је да укаже на специфичности примене ова два обликаанализе садржаја и потребу за њиховим комбиновањем у циљу добијања што квали-тетнијих података. Исто тако, не мање важан циљ представља разматрање о специфи-чностима примене метода анализе садржаја, како квалитативне, тако и квантитативне,које би у многоме требало да приближи овај метод истраживачима и укаже на једностав-ност његове примене.

Downloads

Download data is not yet available.

Детаљи чланка

Како цитирати
Стојшин, С. (2014). КВАЛИТАТИВНА И/ИЛИ КВАНТИТАТИВНА АНАЛИЗА САДРЖАЈА – СПЕЦИФИЧНОСТИ ПРИМЕНЕ. Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 39(1), 193–210. преузето од https://godisnjak.ff.uns.ac.rs/index.php/gff/article/view/954
Bрој часописа
Секција
Социологија