ЗНАЧАЈ ВЛАДИСЛАВА С. РИБНИКАРА У МЕДИЈСКОМ РАЗВОЈУ И ЈАЧАЊУ ДНЕВНОГ ИНФОРМАТИВНО-ПОЛИТИЧКОГ ЛИСТА „ПОЛИТИКА”

Главни садржај чланка

Владимир Баровић

Сажетак

У раду се анализира биографија једног од најзначајнијих представника породице која је основала „Политику” Владислава С. Рибникара. У раду су истражени и публиковани и мање познати детаљи из биографије Владислава С. Рибникара, који је био високо позициониран масон, имао је јаке везе са Комунистичком партијом али и са врхом власти у Краљевини Југославији. Посебно се истражује рад те значајне личности на унапређењу најстаријег листа на Балкану, његово уредничко и новинарско ангажовање.  Владислав С. Рибникар је од „Политике” између два светска рата направио најугледнији лист у Југоисточној Европи, који се по квалитету новинарских текстова, дизајну и броју дописника, могао мерити са листовима из европских метропола.

Downloads

Download data is not yet available.

Детаљи чланка

Како цитирати
Баровић, В. (2017). ЗНАЧАЈ ВЛАДИСЛАВА С. РИБНИКАРА У МЕДИЈСКОМ РАЗВОЈУ И ЈАЧАЊУ ДНЕВНОГ ИНФОРМАТИВНО-ПОЛИТИЧКОГ ЛИСТА „ПОЛИТИКА”. Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 41(1), 33–46. преузето од https://godisnjak.ff.uns.ac.rs/index.php/gff/article/view/1838
Bрој часописа
Секција
Медијске студије
Author Biography

Владимир Баровић

Oдсек за медијске студије
Филозофски факултет у Новом Саду

Референце

Barović, V. (2012). Istorija tabloida u srpskoj žurnalistici i ličnost Krste Cicvarića. U: Valić-Nedeljković, D. (ured.). Digitalne medijske tehnologije i društveno-obrazovne promene. 2. Novi Sad: Filozofski fakultet u Novom Sadu. 113–121.
Barović, V. (2012а). Značaj Miroslava Antića za strukturalno razumevanje novijeg perioda u razvoju srpskog novinarstva. Godišnjak Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. XXXVII-1. Novi Sad: Filozofski fakultet u Novom Sadu. 285–296.
Bjelica, М.–Jevtović, Z. (2006). Istorija novinarstva. Beograd: Megatrend Univerzitet primenjenih nauka.
Đorđević, Ž. (2004). Politika – Pogled na epohu – kako je „Politika” videla dvadeseti vek (1904–1941). Beograd: Politika.
Grupa autora (1992). Dva veka srpskog novinarstva. Beograd: Institut za novinarstvo.
Milojević, P. (1988). Antimemoari – kažem ja sebi. Beograd: Mladost.
Milojević, P. (1994). Sve godine ovog veka. Beograd: Politika.
Nedeljković, M. (2009). Hronika Udruženja novinara Srbije 1941–2006. Beograd: Udruženje novinara Srbije.
Ribnikar, J. (1986). Život i priča, prva i druga knjiga. Beograd: Prosveta.
Ribnikar, V. (1967). U Jajcu u jesen 1943. U: Srpska književnost u sto knjiga – Novinari. Novi Sad – Beograd: Matica srpska.