The cosiness of in-betweenness in the works of Ottó Tolnai

Главни садржај чланка

Aniko Novak

Сажетак

A köztesség, a hibriditás, a heterogenitás Tolnai Ottó művészetének meghatározó kategóriái. A köztesség otthonossága a kezdetektől jellemző a szerző műveire műfaji és tematikus szinten egyaránt. Jelen tanulmány célja a köztes terek, identitások és határátlépések vizsgálata Tolnai Ottó 2018-ban megjelent Szeméremékszerek című regényében elsősorban Michel Foucault, Marc Augé, Andrei Pleşu és Gérard Genette vonatkozó elméleti munkái alapján. A kiválasztott mű több szempontból is kapcsolódik a köztesség képzetköréhez. Cselekménye a határzónában játszódik, de emellett az elbeszélői hangnak, identitásnak is jellemzője a köztesség. Az elbeszélő Seherezádéként mesél, kihallgatói szerint mellébeszél, e létállapot is köztes. A kihallgatásból pedig az derül ki, hogy a Tolnai-szöveguniverzum nem kényszeríthető bele előre meghatározott kategóriákba, rendszerekbe, hiszen azoknak mindig ellenáll, folyton kimozdul, egyfajta köztes állapotban létezik.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Детаљи чланка

Како цитирати
Novak, A. The cosiness of in-betweenness in the works of Ottó Tolnai. Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 44(2), 227–237. https://doi.org/10.19090/gff.2019.2.227-237
Bрој часописа
Секција
Хунгарологија

Референце

Tolnai O. (2018). Szeméremékszerek: A két steril pohár: Regény Misu és társai, avagy az iratmegőrzők sorrendje. Budapest: Jelenkor Kiadó.

Augé, M. (2012). Nem-helyek: Bevezetés a szürmodernitás antropológiájába. Budapest: Műcsarnok Nonprofit Kft.
Blanchot, M. (2005). Az irodalmi tér. Budapest: Kijárat Kiadó.
Buden, B. (2003). Kultúrák közti fordítás (hibriditás). Magyar Lettre International, 51. Letöltve: http://www.c3.hu/scripta/lettre/lettre51/boris_buden.htm
Foucault, M. (2000). Eltérő terek. In: Nyelv a végtelenhez: Tanulmányok, előadások, beszélgetések. Debrecen: Latin betűk. 147–156.
Genette, G. (2006). Metalepszis: Az alakzattól a fikcióig. Pozsony: Kalligra.
Hall, S. (1997). A kulturális identitásról. In: Feischmidt M. (szerk.) (1997). Budapest: Osiris Kiadó–Láthatatlan Kollégium. 60–85.
Hózsa É. (2009). Csáth-allé (és kitérők): Összegyűjtött tanulmányok, esszék, cikkek egy életmű mozgáslehetőségeiről (1990–2009). Szabadka: Szabadegyetem.
Pleşu, A. (2000). A madarak nyelve. Pécs: Dianoia–Jelenkor Kiadó.