MОДЕЛИ НЕГАТИВНОГ ИЛИ НЕАДЕКВАТНОГ ПОРОДИЧНОГ ВАСПИТНОГ ДЕЛОВАЊА У ВОЈВОДИНИ КРАЈЕМ 19. ВЕКА

Главни садржај чланка

Ferenc Nemet
Valerija Pinter Krekić
Virdjinija Aurel Popovic

Сажетак

У другој половини 19. века, за време Аустроугарске Монархије, у Војводини се мало који просветни радник, учитељ или професор одважио да се лати пера, напише и објави своја запажања о појединим моделима негативног или неадекватног породичног васпитног деловања у Војводини крајем 19. века који су за свој крајњи, негативни исход имали срозавање друштвеног морала. Један од ретких, који се на то осмелио, био је учитељ Ференц Јунг, који је своја искуства и запажања у том домену, сажео у књизи објављеној у Сомбору 1888. године на мађарском језику, A téves nevelési rendszerek áldozatai vagy a társadalmi erkölcs hanyatlásának okai. Rajzok a nevelészet köréből/[Жртве погршних васпитних система, тј. разлози пада друштвеног морала. Теме из области вапитања] намењеној родитељима као практичан водич за васпитање деце и како да препознају погрешне моделе васпитања, дајући им смернице за правилна васпитна начела. Јунг је у својој књизи елаборирао и указао на десетак разних негативних, неадекватних принципа васпитања, који су нанели штету појединцу и друштву у целини. У раду се анализирају модели породичног васпитног деловања у Војводини које је Ференц Јунг описао у својој кризи са акцентом на неадекване и погрешне моделе за васпитање деце као и на његове практичне савете из домена образовања и васпитања, као и друштвено-историјски контекст у којем су настале ове методе. Дело Ференца Јунга је свакако откриће за педагогију, будући да њу не бележи ниједна библиографија, те је због тога  веома интересантан извор информација за историју педагошких наука на овим просторима.


Кључне речи: Ференц Јунг, Војводина, неподобни системи васпитања, критика праксе васпитања у Аустроугарској Монархији, 19. век


 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Детаљи чланка

Како цитирати
Nemet, F. ., Pinter Krekić, V. ., & Popovic, V. A. (2021). MОДЕЛИ НЕГАТИВНОГ ИЛИ НЕАДЕКВАТНОГ ПОРОДИЧНОГ ВАСПИТНОГ ДЕЛОВАЊА У ВОЈВОДИНИ КРАЈЕМ 19. ВЕКА. Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 46(2), 115–128. https://doi.org/10.19090/gff.2021.2.115-128
Bрој часописа
Секција
Педагогија

Референце

Литература

Baska, G. (2011). Iskola, gyermek és tanítói ideál a 19. és 20. század fordulóján. Gondolat Kiadó, Budapest.

Gulyás, P. (1993). Magyar írók élete és munkái. Új Sorozat. XV. kötet. Kiadja az Argumentum Kiadó és a Magyar Tudományos Akadémia, Budapest.

Jung, F. (1888). A téves nevelési rendszerek áldozatai vagy a társadalmi erkölcs hanyatlásának okai. Rajzok a nevelészet köréből. Sombor: Oblát Károly könyvnyomdája.

Jung, F. (1899). Kalászok a pedagógia és közélet köréből. Tanítók, szülők, tan- és nevelésbarátok számára. Apatin: Szavadill József könyvnyomdája. Класја из облати педагогије и јавног живота.

Mák, F. (2008). A délvidéki magyarság válogatott történeti és honismereti bibliográfiája, Novi Sad: Izdavačka kuća Forum; Senta: Zavod za kulturu vojvođanskih mađara.

Szinnyei. J. (1897). Magyar írók élete és munkái. V. Budapest: Hornyánszky Viktor könyvkiadóhivatala.

Támba, R. (2016). Gyermekkor és gyermeknevelés a vásznakon. A dualizmuskori gyermekszemlélet megjelenítése egy festőiskola példáján. Egyetemi doktori értekezés tézisei. Debreceni Egyetem, Humán Tudományok Doktori Iskola, Nevelés- és Művelődéstudományi Program, Debrecen.


Остала консултована дела:

Jung, F. (1884): Das Geheimniss der Welt oder wocher kommen und wohin
hegen wir? Als Problem beantwortet. Pressburg, 1884;

Jung, F. (1886): Excursionen auf dem geistigen Gebiete in fünf Vorträgen: IV.
Die Schwämme als überirdiche Wahrheiten, V. Der Kampf um das Deisen, VI. Das Recht auf die Arbeit, VII. Des Selbsmord ind der Thierwelt, VIII. Der menschliche Kindermord. Pressburg, 1886;

Jung, F. (1887): Der Darvinismus und die Wissenschaft als Macht vom
moralisch-sittlichen Standpunkte aus beleuchtet und der intelligenten und geistiggeklärten Lesewelt gewidmet. Pressburg, 1887;

Jung (1888): Ferenc Jung, Dein Gott oder die unfassbare Unendlichkeit. Pressburg,
1888; Das Weib und seine bestimmung. Pressburg, s.a.;