ТРАНСФОРМАЦИОНО ЛИДЕРСТВО У ШКОЛСКОМ ОКРУЖЕЊУ

Главни садржај чланка

Оливера Ч. Кнежевић Флорић
Стефан Р. Нинковић

Сажетак

Покушајте да сазнате нешто више о некој изузетној школи и вероватно ћете приме-тити да та школа има изузетног директора. Уколико завирите у неуспешну школу ве-роватно ћете затећи неефикасно лидерство. То је конвенционална мудрост. Опште јеприхваћено становиште да су лидери у школи одговорни за (не) квалитетно образовањеученика. Да ли је то заиста тачно – и ако јесте, на који начин лидерство у школи оства-рује свој утицај?

У актуелном времену рапидних и нелинеарних промена у образовању, бројни ис-траживачи фокусирају питање како школски лидери доприносе одрживом развојушкола. Иако нема ништа контроверзно са идејом да квалитет функционисања школазависи од начина на које су оне вођене, и даље је отворено питање који су процесиутицаја лидерства у школи и које су лидерске праксе најефикасније. У том смислу, уовом раду се говори о директним и индиректним ефектима трансформационог лидер-ства у школском окружењу. Рад започиње експлицирањем значаја теорије у пољу школ-ског лидерства. У другом, централном делу рада аутори елаборирају основне праксетрансформационог лидерства у школском окружењу и расправља се о његовим слич-ностима и разликама са инструктивним (педагошким) лидерством. Коначно у завршномделу рада дат је приказ најважнијих емпиријских студија у овој области које, генерално,подржавају закључак да трансформационо лидерство доприноси одрживом уна пређењупостигнућа ученика, кроз развој сета структуралних и социо-културних процеса ушколи.

Downloads

Download data is not yet available.

Детаљи чланка

Како цитирати
Кнежевић Флорић, О. Ч., & Нинковић, С. Р. (2014). ТРАНСФОРМАЦИОНО ЛИДЕРСТВО У ШКОЛСКОМ ОКРУЖЕЊУ. Годишњак Филозофског факултета у Новом Саду, 39(1), 83–94. преузето од https://godisnjak.ff.uns.ac.rs/index.php/gff/article/view/946
Bрој часописа
Секција
Педагогија